Terrestrial Energy and NRG begin tests on IMSR graphite

Het Amerikaanse Terrestrial Energy is begonnen aan een programma van bestralingen in samenwerking met de de Nederlandse Consultancy Groep NRG bij de Hoge Flux Reactor HFR in Petten.

Het werk is onderdeel van een uitgebreid onderzoek van onderdelen voor de 400 MWth Intergral Molten Salt Reactor, de IMSR. De IMSR is een op Generatie IV technologie geschoold reactorontwerp voor de productie van electriciteit en warmte voor  industriële toepassingen.

De tests bij NRG moeten bevestigen dat de diverse soorten grafiet  een cyclus van 7 jaar in de reactorkern van de IMSR kunnen doorstaan. De tests simuleren omstandigheden van hoge temperaturen en neutronenflux zoals die in de kern van de IMSR zullen bestaan.

Het NRG meldt dat de HFR volledig is opgestart waarmee de tests na maanden van voorbereiding kunnen beginnen. De voorbereidingen omvatten een testplan en de grafietspecificaties en de preparatie van de “loading matrix”, de ophanging waarmee de opstelling in het reactorvat kan worden neergelaten. Bij deze voorbereiding werd meegewerkt door experts van Frazer-Nash Consultancy.

Bron: Nuclear Engineering International November 16, 2020